Pagina's

zondag 23 juni 2013

Bananenspekkoekbrood en citroen-sesampancakes

Deze week ben ik niet heel actief aan het bakken geweest, dit had voornamelijk te maken met het weer. Het was zo verschrikkelijk warm het eerste deel van de week, dat ik niet zoveel zin had om met een warme oven in de weer te gaan. Toch werd ik een beetje verplicht om te bakken door de bruine bananen die me hulpeloos lagen aan te kijken. Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen (daarom ga ik ook deze zaterdag naar 'Damn the food waste' in Amsterdam: http://damnfoodwaste.com/, als je niks te doen hebt deze zaterdag, kom langs! ) en daarom moesten deze bananen toch echt verwerkt worden. Meteen stond het water me in de mond toen ik dacht aan bananenbrood, dat is gewoon zó lekker! Ik ging dinsdag meteen aan de slag, terwijl ik bezig was viel mijn oog op het potje met spekkoekkruiden, mmm, nog zo'n hemels ingrediënt, waarom deze niet in het brood stoppen? Zo gezegd zo gedaan, 1 eetlepel kruiden erin en hop de oven in. Na tien minuten begon het meteen overheelijk te ruiken in het huis, ik kon niet wachten tot die klaar en enigszins afgekoeld was. Na vijf minuten 'afkoelen' kon ik de verleiding niet langer weerstaan en sneed ik er een plakje af, genieten! Een hele cake was alleen wel erg veel om in me eentje op te eten en weggooien was uit den boze natuurlijk. Ik had deze cake tenslotte gemaakt om mijn bananen niet weg te gooien. Zo ging er een stukje naar de eigenaren van mijn bijrijdpaard en mijn ouders.

Bananenbrood met spekkoekkruiden

  • 270 g lichtbruine basterdsuiker (of lichte rietsuiker voor een nog smeuïger resultaat)
  • 2 eieren
  • 200 g gepelde rijpe bananen, fijgeprakt (ongeveer 2 stuks)
  • 280 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1tl gemberpoeder
  • 140 g gesmolten boter
  • 1 el spekkoekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe de suiker en eieren in een kom en klop deze met een mixer smeuïg. Klop de bananenpuree erdoor.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder door het bananenmengsel en meng totdat alles gelijkmatig opgenomen is. Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed roeren tot alles goed gemengd is. Wees niet bang voor de hoeveelheid vocht, het wordt vanzelf allemaal opgenomen.
  4. Giet het beslag in een cakevorm en strijk te bovenkant glad. Bak het bananenbrood ongeveer een uur totdat er een spies droog uit komt. Laat het kort in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster.

Woensdag was het weer tijd voor 'Heel Holland Bakt', helaas moest ik werken die avond maar meteen na werk heb ik het terug gekeken. Heerlijk ontspannen in bed en tegelijkertijd helemaal hyper worden om ook brood te gaan bakken. Dat is een onderdeel van 'bakken' dat ik nog niet veel gedaan heb, maar de keren dat ik het gedaan heb was ik super enthousiast. Er is echt niks heerlijkers dan brood bakken, je stopt er zoveel tijd, energie en liefde in dat het altijd, ongeacht hoe die uit de oven komt (alleen niet zwartgeblakerd dan) altijd smaakt. Nu ik ook in bezit ben van een basis boekje brood bakken wil ik dit binnenkort toch weer een keer gaan proberen. De verhalen volgen!

Vanavond heb ik me weer eens gewaagd aan pannenkoeken bakken, alleen dit keer op een wat andere manier dan dat ik gewend ben. Ik kwam al een tijdje geleden dit recept tegen op een blog die ik met veel plezier volg: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013/05/citroen-maanzaad-pancakes.html Ik had nog melk liggen dat op moest, eieren, bloem, suiker en boter zijn standaard in huis. Toevallig had ik nog een netje citroenen liggen, alleen de maanzaad mistte nog. Voordat ik moest werken ging ik opzoek in mijn eigen AH naar het maanzaad, maar tot mijn grote verbazing (en ongenoegen) bleken wij dit niet eens te verkopen! Tsss. Omdat ik toch iets nieuws wilde proberen ben ik gegaan voor sesamzaad. Om 19.30 was het dan zover, de citroen-sesamzaadpancakes. Het beslag was snel en makkelijk gemaakt, ik had het gehalveerd omdat 12 tot 14 pannenkoeken wel erg veel zijn voor één persoon. In plaats van het bloem, bakpoeder en baking soda gebruikte ik 135g zelfrijzend bakmeel en 1 tl bakpoeder en dit werkte prima. Ik heb, door het recept te halveren, er 4 pancakes uitgehaald, iets minder dan dat het recept aangaf. Maar eigenlijk perfect voor 1 persoon, ze zijn allemaal opgegaan vanavond en ze smaakten heerlijk! Die smaak van de citroen, lekker fris, en het sesamzaad geeft het een extra bite en een nootachtige smaak. Ik ben nu ook héél benieuwd naar de citroen-maanzaad pancakes, die ga ik zeker nog een keer maken! Dus als je een keer iets anders wilt dan die standaard Hollandse pannenkoeken kan ik deze zeker aanraden!

Citroen-sesampancakes
voor 4 pancakes

  • 135 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 30 g suiker
  • 20 g sesamzaad
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 225 ml melk
  • 1 ei, losgeklopt
  1. Zeef het meel met het bakpoeder en zout en meng in een kom,
  2. Meng in een andere kom de suiker, het zaad, de rasp, melk en ei. Voeg dit al roerende toe aan de droge ingrediënten. Zorg dat er geen klontjes inzitten, het beslag blijft vrij dik.
  3. Smelt wat boter in een koekenpan en schep een volle soeplepel in de pan. Laat het op een 'hoopje' in plaats van het gebruikelijke door de pan laten glijden. Zet het vuur niet te hoog, anders wordt die bruin maar niet gaar, zodra en er gaatjes/bubbeltjes ontstaan in de bovenkant kan je hem omdraaien en nog even bakken.
  4. Ze smaken zonder iets erop echt al lekker! Ik heb er twee naturel opgegeten, één met poedersuiker en één met stroop, maar naturel komen ze het beste tot hun recht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten