zondag 21 juli 2013

Sonja Bakkeren

Iedereen die mij kent weet dat ik juist totaal niet bezig ben met afvallen, ik doe juist enorm mijn best om op gewicht te blijven en het liefst wat aan te komen. Waarom dan toch deze titel? Omdat ik mij vandaag gewaagd heb aan eierkoeken bakken! En zodra ik aan eierkoeken denk, denk ik aan Sonja Bakker, omdat zij deze propageerde als gezond tussendoortje. Als je ze zelf maakt zijn ze nog relatief gezond te noemen, maar die uit de supermarkt, daar geloof ik niks van. Ik kwam bij het idee om deze 'vliegen schotels' te maken na de aflevering van Heel Holland Bakt. Ondanks dat zij een Frans getinte aflevering hadden wilde ik eens iets typisch Hollands bakken. Dus mijn nieuwste bakboek erbij gepakt: Het Nederlands Bakboek en gaan bladeren. Ik had niet heel veel in huis en ik had ook geen zin om door de zinderende hitte naar de supermarkt te moeten. Toen kwam ik het recept voor eierenkoeken tegen en deze was zo simpel, ik kon niet geloven dat eierkoeken zo simpel te maken waren. Ei, suiker, bloem en bakpoeder, that's it! De eieren met de suiker moesten gemixt worden tot een bleek en luchtig beslag dat in linten van de garde moest aflopen. Ik had geen idee wat ze bedoelde met 'als een lint eraf lopen', er stond bij dat het niet mocht stromen dus dat heb ik maar als uitgangspunt genomen. Toen de bloem, bakpoeder en zout erbij gezeefd, kort geroerd en het beslag was klaar! Ik moest met een lepel hoopjes op de bakplaat scheppen (ik ben zo blij met mijn pas gekochte pizza plaat, deze gebruik ik nu altijd als 'bakplaat'.), er stond alleen niet bij hoe groot die hoopjes moesten zijn. Dus ik vier grote eetlepels beslag op de bakplaat gelegd en in de oven gestopt. Ze werden niet zo groot als de eierkoeken uit de winkel,dus van het laatste restje beslag wilde ik experimenteren met een grotere koek. Maar ze roken naar eierkoeken, ondanks dat ze er niet echt op leken. Eigenlijk moesten ze helemaal afkoelen op een rooster, maar dat kon ik niet aan, ik was veel te nieuwsgierig hoe ze zouden smaken! Bij de eerste hap moest ik meteen denken aan lange vingers! En daarna kwam de eierkoeksmaak, ik denk als ik het beslag in een spuitzak gedaan had en deze in lange vingers gespoten had ik dus lange vingers gehad zou hebben. Ondanks dat ze niet het uiterlijk en de smaak van de supermarkt eierenkoek hadden smaakten ze nog steeds heerlijk!

mini eierkoeken
Poging twee, dit keer had ik twee grote hopen op de bakplaat geschept en een minuutje langer in de oven gehad. (Twaalf in plaats van de tien à elf die het recept voorschreef.) Deze leken een stuk beter! Toch waren ze niet zo mooi gevormd als die uit de supermarkt. Volgende keer gebruik ik denk of meer bakpoeder, of een combinatie van zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Alles om wat meer de hoogte in te gaan. Qua smaak en textuur komen ze goed in de buurt van eierenkoeken. En hoe test je nou het beste of ze door kunnen gaan voor echte eierkoek? Nou, een laag boter, wat hagelslag en happen maar! En ja hoor, de eierkoekervaring was compleet!

Dit lijkt er al een stuk meer op


Eierkoeken
4 grote of 8 kleintjes

 • Twee eieren
 • 100 g suiker
 • 100 g bloem
 • 0.5 tl bakpoeder
 • snuf zout
 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Klop de eieren met de suiker tot een bleek, luchtig beslag die in een lint van de garde loopt en dus niet eraf stroomt. Ik heb ongeveer vijf minuten met de handmixer hiervoor nodig gehad.
 3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout erbij en roer dit voorzichtig maar snel door het beslag. Ga niet kloppen, zo klop je juist de luchtigheid uit het beslag. Zodra je geen restjes bloem meer ziet is het klaar.
 4. Schep met een lepel hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Je kan er acht kleine hoopjes uithalen of vier grote. Zorg dat er genoeg tussenruimte is want ze zullen uitzetten. 
 5. Bak ze in elf à twaalf minuten gaar en goudbruin. Laat ze twee minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rooster om volledig af te koelen.
 6. Verst zijn ze het lekkerst, hoe langer je ze bewaard hoe droger en taaier ze zullen worden.
eierkoeken op z'n best!

2 opmerkingen:

 1. Dat klinkt goed! Altijd al willen maken maar ga ze nu echt eens maken als ik een oven heb.
  Maar de combi van eierkoek met boter en hagelslag ken in niet hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet? Ooo dat is echt DE klassieke combi waar ik mee opgegroeid ben. Ik eet ze ook wel gewoon naturel. Maar als ik mezelf wil trakteren gaat er sowieso een dikke laag boter op en wat hagelslag.

   Verwijderen