maandag 28 januari 2013

Foodie Penpal januari



This post will be in English cause FPP is an international event and this blog will be posted on a site for other FPP participants. This month it didn't all go according to plan, the person I had to send a package didn't have time this month and the person who had to send me one was also not reacting. Luckily I got rematched and those people did respond. I had to send a package to a girl in Leeds and I received one today from another girl from Leeds. It's always a suprise what will be in it, I had said that I loved to bake en like cooking and that I would love to get some typical English stuff. Well, typical English stuff.. that's a lot! So I was really curious when I opened the package.

the package, all the way from Leeds!



First there was a postcard with all famous sculptures from Leeds and some lovely words from Hannah. There was a lot of stuff in this package! There was cupcake decorating stuff like little marshmellows and silver tiny balls. Some english mustard and jam, some sort of cup-a-soup, only this time from the famous chef Ainsley (yeah the guy with the awfull shirts from the tv show "ready steady cook") with the flavour of scottish chicken and leek soup, I'm very curious how it will taste! She also send me stickers to put on home made stuff, so I can add the name and date on it, always wanted this! The last things were some typical English treats like a pure dark chocolate bar, a curly wurly, a milky bar and chocolat powder with fudge flavour. I'm very happy with my parcel and I'm looking forward to next month foodie penpal. If you want to join, just visit the website! http://thisisrocksalt.com/foodie-penpals/ 

zondag 27 januari 2013

High Tea

Gisteren heb ik dan eindelijk mijn allereerste High Tea gehad, of eigenlijk goed gezegd afternoon tea. High Tea is helemaal niet wat ik dacht dat het was, ik was toch nieuwsgierig en ging googlen en ontdekte dat een High Tea een maaltijd is rond 18 uur met witte bonen in tomatensaus en andere grote hapjes. Helemaal niet thee met scones, koekjes en sandwiches, dat is de afternoon tea. Nouja, gelukkig wist mijn jaarclub wat ik bedoelde met high tea, dus geen verrassingen. Vrijdag had ik thuis al de vanille- en citroenkoekjes en de scones gebakken. Bij mijn ouders heb ik namelijk een grote gasoven tot mijn beschikking met een grote bakplaat, ideaal voor koekjes en scones. De koekjes gingen goed, eigenlijk beter dan ik had gedacht, ze zagen er een keer echt als fatsoenlijke koekjes uit. De scones daarentegen gingen niet helemaal zoals ze hoorden, maar ze smaakte echt verrukkelijk dus nam ik de vorm voor lief. Vrijdagochtend was ik vroeg opgestaan, 8 uur om precies te zijn. Zo kon ik op gemak de boodschappen doen en rustig de rest van de spullen maken. Als eerste had ik de brownies gebakken, deze zorgden voor geen problemen, die heb ik ondertussen al zo vaak gemaakt. Daarna kwamen de appel kaneelcupcakes, ook dit ging zonder problemen maar toen kwamen de hartige cupcakes. Ham-champignon, de eerste 6 cupcakes gingen goed maar bij de 2e ging het mis. Ik begon op een gegeven moment iets aangebrand te ruiken, ik vroeg me af of er iemand misschien tosties aan het maken was en ze per ongeluk vergeten waren. Maar er was niemand in de keuken dus ik ging maar eens kijken, ik deed de oven op en er kwam een rookwolk uit. Hup deuren van de keuken dicht, (anders ging het brandalarm waarschijnlijk uit z'n dak) afzuigkap aan, ramen open en de cupcakes naar buiten gegooid. Het is me nog steeds een raadsel wat er gebeurd is, bij mijn weten heb ik niks anders gedaan dan de eerste paar cupcakes. Het vermoeden is dat hij over is gegaan op de magnetronstand en ja, dat werkt niet helemaal. Gelukkig had ik dus al 6 cupcakes, ik heb niet nog een poging gedaan om ze te bakken, ik had de tijd er niet meer voor en ik had meer dan genoeg eten. Ik had ook nog zalm- en kipfiletrolletjes gemaakt en deze waren binnen no time op. Gewoon wraps, ingesmeerd met kruidenboter, plakjes kipfilet op de ene en zalm op de ander, wat sla erop, oprollen en in stukjes snijden. De High Tea was zeker geslaagd te noemen, ik heb nog wel meer dan genoeg koekjes over maar daar zit ik niet zo mee. Die komen wel op, haha! Ik had de high tea georganiseerd als verlaat 21 feestje en vervroegd 22 verjaardagsfeest, binnen onze club is het 'traditie', dat als je 21 wordt je een diner organiseert, ik heb gekozen voor een high tea. Iedereen legt 20 euro in en voor die 120 euro mag je dan een cadeau uitzoeken. Ik wist al heel snel wat ik wilde hebben, een echt koksmes en het nieuwe Nederlands bakboek. Ik ben echt super blij met alle twee de cadeautjes. Maar genoeg gepraat, nu de foto's!

De tafel
de hartige rolletjes



De scones met jam

De koekjes

De cadeautjes


Ham champignoncupcakes
  • 1/2 kleine ui, fijngesneden
  • 80 g champignons, kleingehakt
  • 360 g bloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 250 geraspte kaas
  • 220 ml melk
  • 1 ei
  • 80 g dikke plak achterham
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe wat olie of boter in een pan en bak de ui en champignons gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier of in een vergiet.
  3. Doe de bloem met bakpoeder en kaas in een grote kom. Klop de melk en het ei in een maatbeker door elkaar en voeg de peper en zout naar smaak toe. Giet het rustig bij het bloemmengsel en klop alles met een mixer door elkaar.
  4. Roer er de ui, champignons en ham doorheen tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  5. Vul de vormpjes tot 2/3 met het beslag en zet ze 30-35 minuten in de oven totdat er een prikker schoon uitkomt.

dinsdag 22 januari 2013

Lemon Merengue disaster

Het jaar begint niet echt lekker qua bakken, door omstandigheden bak ik veel minder en wat ik dan al maak mislukt op de één of andere manier. Zo ook vorige week woensdag toen ik trachtte een lemon merengue pie te maken. Het ging al mis bij het scheiden van de eieren, net bij het laatste eiwit floepte er een stukje eigeel mee, hop, alles kon weg. Ik had nog maar 1 ei over dus heb nog eieren van mijn huisgenoot moeten lenen. Alles in de oven gezet maar de vulling leek maar niet hard te worden, hij bleef enorm jelly-like. Ik durfde hem eigenlijk bijna al niet aan te snijden, bang zijnde voor het eruit vloeien van de vulling, maar dat bleek nog wel een beetje mee te vallen. Toch was het niet zoals het hoorde, de vulling was ook erg zuur en de merengue was niet genoeg om de hele taart te bedekken. Zeg maar gerust een disaster. Ik zal de foto laten zien, dan zullen jullie zeggen; ach dat valt toch best mee! Maar nee, dit is niet zoals het hoort! Dus ik ga op jacht naar het ultieme recept voor een lemon merengue pie. Hopelijk gaat het morgen wat beter, dan heb ik een kersen stractiatelli gebak op het menu staan. Tot nu toe heb ik daar vertrouwen in, laten we hopen dat het goed gaat.

zondag 13 januari 2013

Chocolade amarettotaart

Het is een tijdje stil geweest hier, mijn excuses daarvoor maar omstandigheden thuis zorgde ervoor dat ik geen tijd had om te bakken. Maar alles is weer een beetje op de rails en het bakken is weer begonnen. Vrijdag was mijn vriendin jarig en zij vierde haar verjaardag die avond en vroeg aan mij of ik een taart wilde maken. Ik had al een tijdje mijn ogen laten vallen op de chocoladetruffeltaart van de blog http://overeten.com/ Dit is een super leuke blog met heel veel lekkere baksels, zeker een aanrader! Ik heb haar recept als voorbeeld genomen en heb er mijn eigen draai aan gegeven. In plaats van een amarettikoekjes bodem heb ik gewone mariabiscuitjes gebruikt, maar door de vulling heb ik 6 el amaretto gedaan. En het werd een verjaardagstaart dus met roze marsepein heb ik twee tweeën erop geplakt. Zoals jullie zometeen kunnen zien moet ik nog een beetje werken aan mijn decoratieskills, maar het is wel duidelijk dat de jarige 22 geworden was. De taart is super simpel om te maken, maar erg machtig om op te eten. Eén van mijn vriendinnen had zelfs buikpijn omdat ze teveel ervan gegeten had, dus wees gewaarschuwd!

Chocolade amarettotaart
  • 200 g mariabiscuitjes
  • 80 g gesmolten boter
  • 600 ml slagroom
  • 550 g pure chocola
  • 5 el amaretto
  • cacaopoeder om te bestuiven
  1. Verkruimel de koekjes en roer de gesmolten boter erdoor. Gooi in de springvorm en druk met de bolle kant van de lepel plat en zet voor minstens 10 minuten in de koelkast zodat die kan uitharden.
  2. Breek de chocola in kleine blokjes en gooi deze in een kom/pan, warm de slagroom op in een pannetje maar laat het niet koken. Giet over de chocola en roer totdat er een gladde chocoladesaus ontstaat. Roer de amaretto erdoorheen en giet in de vorm.
  3. Zet minstens 5 uur in de koelkast zodat het kan opstijven. Bestuif voor het serveren met cacaopoeder.

vrijdag 4 januari 2013

We beginnen het jaar met Tiramisu

Het nieuwe jaar is ondertussen 4 dagen 'oud' en het eerste baksel is een feit! Nouja, baksel, er kwam geen oven aan te pas. Ik had al een tijd mijn oog laten vallen op de tiramisu van Nigella Lawson, hij zag er simpel uit en Tiramisu is altijd goed! Ik moest wel werken s'ochtends vroeg tot 13 uur en ik had nog toegezegd om van 15 tot 18 te werken. Dus in die tijd tussen 13 en 15 uur heb ik vlug een tiramisu in elkaar geflanst. Een half uur welgeteld, ik was onder de indruk van mezelf! Haha. Daarna heeft die lekker 6 uur in de koelkast gestaan zodat alle smaken goed konden intrekken en om 8 uur s'avonds hebben we allemaal zitten smullen. De foto's zijn helaas een beetje mislukt, het was nogal donker in de kamer en mijn camera op me mobiel heeft geen flits. Maar ik heb een foto kunnen vinden hoe die er van Nigella uitzag. Dus daar zullen jullie het mee moeten doen.






Tiramisu

  • 15 gram espressopoeder (ongeveer 8 zakjes van die oplosespresso)
  • 250 ml amandellikeur (Amaretto)
  • 500 g mascarpone
  • ongeveer anderhalf pak lange vingers
  • 3 tl cacao
  • 2 eieren gesplitst
  • 125 g suiker
  • 100 g gehakte en geroosterde hazelnoten
  1. Meng de gemaakte espresso met de likeur en laat afkoelen.
  2. Klop de eiwitten stijf.
  3. Mix de eidooiers met de suiker en 4 el amaretto. Mix de mascarpone erdoor en schep vervolgens de eiwitten erdoor.
  4. Week de lange vingers in het koffiemengsel en verspreid een deel over de bodem. Schep een deel van het mascarpone mengsel erover en dek af met weer in de koffie gedoopte lange vingers. Eindig met een laag mascarpone. Zet minstens 6 uur in de koelkast.
  5. Strooi de hazelnoten erover en bepoeder met de cacao.