donderdag 31 oktober 2013

Golden oldies

Ik had mij eigenlijk voorgenomen alleen nog maar nieuwe recepten uit te proberen, maar soms heb je van die recepten die gewoon te goed zijn om maar één keer te maken. Zo ben ik al een tijd een grote fan van quiches en sinds vorige week heeft de panna cotta ook een plekje gekregen in mijn persoonlijke receptenboek. Ik probeer er wel iedere keer een nieuwe twist aan te geven, zo heb ik vanavond een broccoli quiche en een panna cotta met mango gemaakt. Klinkt en lijkt misschien allemaal exotisch, maar het was echt een makkie om te maken!

Voor de quiche heb ik de broccoli in kleine roosjes gesneden en ongeveer 5 minuutjes gekookt. Cherrytomaatjes in half, halve chorizo in dunne plakjes, slagroom met eieren, parmezaanse kaas, peper en zout en mixen maar. Hartige taart bladerdeeg laten ontdooien en in de quichevorm leggen, de vulling erin, extra kaas en een half uurtje in de oven. *Ping* Let's eat! 



Basisrecept quiche
Als je deze verhoudingen gebruikt voor de roomvulling kan het nooit misgaan! Behalve als je niet matchende ingrediënten uitkiest natuurlijk. 
  • Vijf plakjes (hartige taart) bladerdeeg.
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • peper en zout
  • kaas (geitenkaas, parmezaan, goudse kaas; wat jij wil!)
  1. Laat de bladerdeegplakjes ongeveer 10 minuutjes ontdooien en vet ondertussen een quichevorm in met boter.
  2. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en rol uit tot je een lap hebt die de vorm bedekt. Leg voorzichtig de bladerdeeg lap in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. (Dit voorkomt dat je een soggy bottem krijgt)
  3. Mix de eieren met de slagroom en het peper en zout. Voeg pas op het eind de kaas toe en mix nogmaals goed door. Schenk over de vulling in de quichevorm en bak in 30 minuten op een 200 graden voorverwarmde oven gaar. 
Eigenlijk was ik eerst van plan een bavarois te maken, maar die moest minstens 5 uur in de koelkast en zoveel tijd had ik niet meer. Dus besloot ik voor de panna cotta te gaan, vorige keer had ik niet genoeg gehad naar mijn zin, reden genoeg dus om hem snel nog een keer te maken! Toen ik terug liep van de supermarkt bedacht ik me pas dat ik niks had om erbij te serveren, behalve dan mangostukjes uit de vriezer. Hmm, ook niet verkeerd! De panna cotta gemaakt volgens recept en op het eind versierd met stukjes mango die ik twee uur had laten ontdooien in de koelkast. Een top avondmaaltijd kan ik wel zeggen! 


Volg mij via Bloglovin om op de hoogte te blijven van nieuwe posts! http://www.bloglovin.com/blog/8659203/?claim=y4csncsbb5d 

zaterdag 26 oktober 2013

Home sweet home

Ik ben weer een paar daagjes bij mijn ouders geweest en ik had mij voorgenomen daar iedere dag iets te bakken.  Donderdag tot en met zondagochtend, dat zijn minstens drie baksels, ik heb er vier weten te maken. Zij moeten steeds lezen hoe ik van alles lekkers in Groningen bak, nu was het tijd om hun eens te trakteren.

Donderdag: chocolade zandkoekjes. De oven hier is ideaal voor koekjes, een ouderwetse gasoven met een grote bakplaat. Een stuk beter dan de kleine combi oven met een klein draaiplateau in Groningen. Het recept heb ik van www.overeten.com Ik moest wel een kleine aanpassing doen aangezien de buurtsupermarkt geen donkerbruine basterdsuiker meer had, na lang dubben besloot ik voor rietsuiker te gaan. Ik kon wel witte basterdsuiker nemen, maar het idee van donkerbruine basterdsuiker is de gekarameliseerde smaak van de suiker. Rietsuiker komt dan iets meer in de buurt, echt een klein beetje maar. Eenmaal in folie gewikkeld had het wel wat weg van een worst, een chocoladeworst! Jummie! Rauw was het deeg al super (de kontjes kon ik uiteraard niet bakken, die waren te lelijk, dus moest ik die maar opeten.) en eenmaal gebakken was het nog lekkerder!



Chocoladezandkoekjes (voor ongeveer 40 stuks)

  • 200 g koude roomboter
  • 50 g pure chocolade, gehakt
  • 200 g bloem
  • 25 g ongezouten cacao
  • 80 g rietsuiker
  • 1 eidooier
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Snijd de koude boter in blokjes en hak de chocola fijn.
  3. Doe de bloem, cacao en rietsuiker in een kom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de eidooier toe en de chocoladestukjes en roer goed door.
  4. Verdeel het deeg in twee stukken en rol er 2 rollen van. Wikkel ze in huishoudfolie en leg ze 20 minuten te rusten in de koelkast.
  5. Snij er plakjes af van ongeveer 1 cm en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in 15 à 20 minuten gaar. LET OP: de koekjes zullen nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt, bij het afkoelen zullen ze harder en bros worden. Als ze keihard zijn heb je ze te lang gebakken, het horen redelijk brosse koekjes te zijn.
Vrijdagochtend: muesli-fruitbrood! Dit recept was al een tijdje geleden aan mij gegeven door iemand van een forum. Deze dag besloot ik hem te maken, ik had zin om mij een keer weer in het broodcircuit te begeven. Nog niet helemaal het circuit waarin ik me vol zelfvertrouwen beweeg, maar oefening baart kunst zeggen ze dus laten we gaan oefenen! Het is een redelijk simpel recept, maar toch bleek, eenmaal uit de vorm dat je toch ook wel enige ervaring en gevoel ervoor moet hebben. Zo had die nog net iets langer in de oven gemogen en ook misschien beter gekneed. Het was nu een redelijk compact en beetje klef broodje, maar toch erg lekker! Want er is niks mis met een klef broodje, eigenlijk is dat stiekem haast nog lekkerder dan 'gewoon' brood.



Muesli-fruitbrood
  • 275 g volkoren tarwebloem
  • 175 g bloem
  • 2 el suiker
  • 10 g zout
  • zakje droge instantgist
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 30 g gesmolten boter
vulling
  • 50 g fijne muesli
  • 60 g gewelde rozijnen
  • 100 g gedroogd fruit in stukjes (ik had tutti frutti)
  1. Zeeg de bloem en tarwebloem in een kom. Het laatste beetje tarwebloem wil door de granen niet door de zeef, dit kan je gewoon in de kom doen.
  2. Voeg de suiker, zout en gist toe en roer het met een lepel door elkaar.
  3. Voeg ei, melk en de gesmolten boter toe. Roer even met de lepel en kneed het deeg vervolgens goed verder met de hand. Maak er een bal van en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rusten. Leg een vochtige theedoek over de kom om het rijsproces te helpen.
  4. Wel ondertussen de rozijnen en snijd het gedroogd fruit in kleine stukjes. Meng de vulling van rozijnen, muesli en gedroogd fruit in een kom.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
  6. Kneed als het deeg 30 minuten gerust heeft de vulling door het deeg. Kneed goed zodat de vulling goed verdeeld in het deeg zit. Rol het deeg vervolgens in een worst ter grote van de cakevorm. Leg het in de vorm en verdeel het zo dat de vorm goed gevuld is. Laat het deeg nogmaals met de vochtige theedoek op een warme plek een half uurtje rusten
  7. Bak de cake in ongeveer 30 minuten (misschien dus iets meer) gaar. Check met een prikker of die gaar is, als die er droog uitkomt is die goed.
  8. Stort het brood op een rooster of houten snijplank om af te koelen.
* Lekker met een likje roomboter en/of kaas!


Vrijdagavond Ik besloot deze avond te koken, dit is altijd de ultieme gelegenheid om bepaalde recepten uit te proberen, puur omdat je nu genoeg eters hebt. Soms is het zonde om een recept te maken alleen voor jezelf, dus spaar ik deze op voor momenten als deze. Ik besloot de Italiaanse keuken weer eens in te duiken, ik had zin in fris en simpel, het werd spaghetti carbonara, deze had ik tot mijn eigen verbazing nog nooit gemaakt en het recept was super simpel! Natuurlijk hoorde er ook een toetje bij, fris, simpel, woorden die bij panna cotta horen! Ik zie dat altijd misgaan bij Masterchef Australia, totdat ze bij Masterchef Australia the Professionals het serveerde in een glas. Nooit meer het gedoe om de panna cotta heel uit de vorm te krijgen. Helaas hebben mijn ouders niet zulke mooie glazen om het in te serveren, ik wilde het wel in glas doen zodat je tenminste het toetje kon zien. Dan maar in theeglazen. Na een uurtje was er nog totaal geen teken van pudding, als dat maar goed zou gaan! Maar na twee uurtjes was die perfect! De 'little wobble' zoals Matt Preston het altijd zo mooi zegt, was aanwezig! Yes! Tijd om te serveren..................even een moment stilte, dat was dit toetje wel waard. Hemels! Echt waar, ik lieg niet, hemels! Als je melk, room en gelatine in huis hebt verplicht ik je nu naar de keuken te rennen!



Panna cotta
voor 4 personen
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 50 g suiker
  • 1 tl vanille- essence
  • 4 blaadjes gelatine
  • 200 g bosvruchten
  1. Room, melk, suiker en vanille in een steelpannetje aan de kook brengen en laat dit 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Roer af en toe om aankoeken aan de bodem te voorkomen.
  2. In een ander pannetje breng je de bosvruchten met 2 el water en 2 el suiker aan de kook tot de vruchten tot moes gekookt zijn. Werk ze door een zeef en zet in de koelkast om te koelen.
  3. Week ondertussen de gelatine in koud water en knijp dit na ongeveer 5 minuutjes uit. Roer deze door het roommengsel tot het opgelost is. Spoel de glazen af met koud water en vul ze. Zet minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Hij is goed als die dus nog een kleine 'wobble' heeft als je hem zachtjes schudt.
  4. Schenk dan de bosvruchtencoulis op de panna cotta en serveer meteen.

Zaterdag: Appel-peer notentaart met gele room. Het weekendje bij mijn ouders hoort natuurlijk afgesloten te worden met een taart, ik begon klein; met koekjes en eindig groot; taart. Appel-noten taart met walnoten, hazelnoot en banketbakkersroom. Mijn moeder wilde graag iets met banketbakkersroom en mijn stiefvader was gek van peren geworden. Voeg er wat appels aan toe, toen stelde ik voor om er nog noten in te doen en de taart was geboren! Ik heb wel een beetje vals gespeeld door de banketbakkersroom uit een pakje te halen. *Schaam schaam* Soms heb je van die dagen hè..  Verder is de taart helemaal zonder pakje gemaakt! En hij smaakte lekker! Door de room had ik wel één grote soggy bottem, gelukkig maakte de smaak van de vulling dat helemaal goed. 


Appel-peer notentaart met gele room
  • 200 g bloem
  • 100 g suiker
  • koek en speculaaskruiden
  • 150 g boter
  • 0.5 ei
  • 3 appels
  • 2 peren
  • 100 g noten (ik had walnoten en hazelnoten)
  • banketbakkersroommix 
  1. Voor het deeg meng je de bloem, suiker en speculaaskruiden (dit heb ik een beetje naar gevoel gedaan, ik denk dat er uiteindelijk 2 theelepels in zijn gegaan) en kneed je er vervolgens de boter door tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg het halve ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Sla plat, wikkel in folie en leg een half uur in de koelkast.
  2. Vet ondertussen een springvorm in en verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Schil en snij de appels en peren in grove stukken. Hak de noten grof en mix deze in een kom met elkaar. Ook hier heb ik nog wat speculaaskruiden aan toegevoegd, weer iets van 2 theelepels. Maak de banketbakkersroom volgens de verpakking. 
  4. Rol het deeg uit zodat je de hele vorm ermee kan bedekken. Prik gaatjes in de bodem. Spreid de helft van de room over de bodem, de helft van de vruchtenvulling, dan nogmaals wat room en de laatste helft van de vruchtenvulling. Bak de taart in ongeveer een uur gaar.
Zo, dat was een hele blog. De honderdste blog wel te verstaan! Chapeau als je dit allemaal gelezen hebt. De volgende blogs zullen weer van 'normaal' formaat zijn. Want de bakmarathon is afgelopen, voor nu. Ik hoop dat mijn ouders en zusje genoten hebben, volgens mij is dat wel gelukt. Hopelijk kunnen jullie er ook van genieten! 

donderdag 24 oktober 2013

Hipperdehip

Sinds ik fanatiek aan het instagrammen ben kom ik steeds meer foto's tegen van mensen die ontbijten met granola. Een tijd geleden had ik er al iets over gelezen in de NRC en had ik het recept al uitgeknipt en ingeplakt in mijn receptenboek. Gisteren besloot ik dat dan nu eindelijk de tijd gekomen was om er zelf mee aan de slag te gaan. Granola is eigenlijk niks meer of minder dan home made muesli/cruesli met noten en zaden en gedroogd fruit voor hippe mensen. Ik had laatst bij de Tuinen al een zakje 'omega mix' gehaald, hierin zat lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad, super gezond! Havermout had ik al in huis net zoals de rozijnen. Een extra pot honing en zonnenbloemolie gehaald. De omega mix husselde ik in een kom met de havermout en hier doorheen schepte ik 3 eetlepels honing, 1.5 eetlepel zonnebloemolie en de geraspte schil van een sinaasappel. Dit uitgespreid in een met bakpapier bekleedde ovenschaal en 10 minuten in de oven op 175 graden. Na deze tien minuten ging ik er doorheen met een vork om het om te scheppen, daarna verdween die weer 10 minuten in de oven om hetzelfde te herhalen. Het was al lekker aan het verkleuren en krokant aan het worden, nogmaals omgeschept en toen voor de laatste 10 minuten de oven in. Nu was het een kwestie van laten afkoelen en dan de rozijnen erdoorheen scheppen en in mijn mooie, nieuw gekochte pot stoppen. Het ziet er in ieder geval heel hip uit al zeg ik het zelf, of het ook lekker smaakt weet ik niet want ik ben die avond naar mijn ouders vertrokken en heb de pot niet meegenomen. Zondag zal ik erachter komen!


Granola

  • 150 g havermout
  • 150 g zaden/noten
  • gedroogd fruit; je kan zelf de verhouding/hoeveelheid bepalen
  • 3 el honing
  • 1.5 el zonnebloemolie
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Meng de havermout met de noten en zaden in een kom. Voeg hier de honing, olie en rasp aan toe en hussel goed door.
  3. Strooi het op een bakplaat of in een ovenschaal en bak het ongeveer 30 minuten op 175 graden. Haal het om de 10 minuten uit de oven en hussel het met een vork om zodat alles even goudbruin wordt.
  4. Laat het afkoelen en hussel het gedroogde fruit erdoor. Bewaar het in een pot/blik/trommel en eet het met yoghurt/kwark/melk of wat je ook lekker lijkt.
*Je kan helemaal zelf bepalen hoe je je granola samenstelt, hou je niet van zaden, voeg dan lekker veel noten toe. Zorg er dan wel voor dat ze ongezouten zijn!


Terwijl de granola in de oven stond ben ik bezig gegaan met een appel-bramentaart voor mijn vriendinnen. Ik had toch tijd zat dus ik besloot weer eens een taart te maken, appels waren in de aanbieding en het paste perfect bij de hutspot die geserveerd werd. Het recept werkte alleen niet helemaal voor mijn springvorm, officieel had ik een vorm van 20cm moeten gebruiken, maar deze heb ik (nog) niet en besloot ik hem in mijn gewone springvorm van 24/26 cm te maken. Ik had dus te weinig beslag, dus ik moest extra bijmaken, gelukkig was dat zo gebeurd. Toen de granola klaar was kon ik meteen de taart erin schuiven, deze had ook aardig wat tijd nodig, zo'n 70 tot 75 minuten en toen was het afwachten hoe die zou smaken. Ik was al best trots op hoe die eruit zag, eenmaal aangesneden werd ik niet teleurgesteld. Hij zag er goed uit en hij smaakte ook lekker! Omdat ik die avond nog naar mijn ouders vertrok had mijn huisgenoot geluk, de halve taart liet ik voor haar achter. Ik ben ook gewoon te goed voor deze wereld, haha. Het recept hebben jullie van mij te goed, die zal ik zondag in deze blog bij-posten. Ik ben momenteel bij me ouders en heb het recept niet voor handen omdat die uit één van mijn bakboeken komt.


zondag 20 oktober 2013

Winter is coming

Het is voorbij met de zomer, de herfst heeft nu toch gewoon echt zijn intrede gedaan. Gelukkig bestaat er altijd nog de kans op wat Indian Summers, maar tot die tijd duik ik lekker de keuken in. Want wat is er nou heerlijker dan, terwijl de regen tegen de ramen slaat, in de keuken te staan lekkere stoofpotjes of warm gebak te bereiden? Afgelopen donderdag had ik mijn vriendinnen uitgenodigd om bij mij te komen eten, het gehakt en aardappelen waren in de aanbieding, dit betekende maar één ding: Cottage pie! Toen was er nog de uitdaging van een toepasselijk toetje; appeltaart, crumble, hmm dat had ik de afgelopen tijd al vaker gemaakt. En toen schoot het mij ineens binnen; arretjescake! Jaaaa! The ultimate comforfood en heerlijk winterdessert. Het recept is hier te vinden, totaal niet moeilijk en zeker een aanrader om te maken!

Cheatday... hmm.. eerder cheatweekend

Door de cottage pie had ik bleekselderij en peen over, what to do? Deze twee ingrediënten vormen de basis van zo'n beetje iedere goede saus of soep, er is zoveel mee te doen, ik kon niet kiezen! Ik had nog hartig taartdeeg in de vriezer liggen, de AH had afgelopen week zijn diepvriesassortiment vernieuwd waardoor er veel producten met 50% korting weggingen. Zo ook hartig taartdeeg en filodeeg, van beiden heb ik een pakje meegenomen en dat kwam nu van pas. Ik besloot voor een hartige taart te gaan, ik had ook nog prei liggen van een bonusaanbieding (zien jullie al dat ik erg bonusgericht inkopen doe, haha.) perfect voor in een quiche. De vulling bestond dus uit prei, bleekselderij, peen, rode ui en parmezaanse kaas, nog wat salie en basilicum erdoorheen en wat extra kaas eroverheen en de oven in. Hij zag er erg goed uit toen ik de oven open deed en hij smaakte ook goed! Ik heb hem natuurlijk niet helemaal opgegeten gisteravond, de helft maar, vanavond ik eet het restje op. Met het bord op schoot So You Think You Can Dance kijkend, heerlijk!



Quiche

  • 5 plakjes hartig taartdeeg
  • 2 prei in ringetjes
  • 3 wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • gedroogde basilicum en salie, naar smaak
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een quichevorm in met boter en bekleed met het hartige taartdeeg. (Tip: leg de plakjes in een vierkantje en rol deze met een deegroller uit tot een grote lap.) Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. Bak alle groentes kort in een koekenpan zacht.
  4. Mix de eieren met de room, kaas en kruiden.
  5. Verdeel de groentes over de vorm en schenk het roommengsel erover. Bak in ongeveer 30 minuten gaar.
* Je kan de quiche vullen met allerlei groentes, dit waren toevallig de groentes die ik nog in huis had. Ik besloot voor een beetje Italiaans thema te gaan dus vandaar de keuze voor deze kruiden. Maar je kan hem ook compleet anders maken, gebruik je fantasie en bekende smaakcombinaties, dan komt er vast iets lekkers uit!

woensdag 16 oktober 2013

Regenboogtaart en preirotsjes

Al een paar weken geleden heb ik mij weer eens gewaagd aan hartige cupcakes.  Aangezien de prei toen in de aanbieding was bij de Lidl besloot ik daar iets mee te doen. De combi was eigenlijk snel bedacht, prei, ham, kerrie, top! Ik gebruikte het recept van prei-champingonmuffins uit het Hummingbird bakboek maar verving dus de champignons door ham en voegde er zelf kerrie aan toe. Terwijl ik het beslag maakte bleef het best dik en voegde ik beetje bij beetje meer melk toe. Maar dit resulteerde er in, (hartstikke dom natuurlijk achteraf) dat de verhoudingen niet meer klopte en ik nogal aparte muffins kreeg. Ze waren niet zo mooi 'ontploft' en ook de structuur was wat anders. Muffins of cupcakes kon ik ze niet echt meer noemen, dus besloot ik voor rotsjes te gaan, want daar leken ze toch nog wel het meest op. Qua smaak waren ze nog prima, ik heb ze alle zes in me eentje opgegeten als ontbijt, bij de lunch of gewoon als tussendoortje.  Maar ik moet toch echt even opzoek naar een ander recept om ze ook een beetje presenteerbaar te maken voor andere mensen.


Want presentatie is een belangrijk element als je dingen maakt voor andere mensen! Want jaaa, dat doe ik ook wel eens! Zo vroeg een vriendin mij twee weken geleden of ik misschien de regenboogtaart nog een keer wilde maken voor de verjaardag van haar tweelingbroertje en zusje. Ze zou de onkosten dekken plus een extraatje, nou daar zei ik geen nee tegen! Ik had tenslotte toch al alle kleurstoffen in huis. Zaterdagmiddag ging ik ermee aan de slag, ik dacht een beetje in tijdnood te komen doordat het flyeren s'ochtends een beetje uitliep en ik om half 7 s'avonds alweer moest werken. Dus ik begon haastig met het beslag, de mixer had het er maar zwaar mee, hij maakte maar vreemde geluiden maar hij heeft het volgehouden! Toch denk ik dat het tijd wordt voor een nieuwe handmixer. Toen het beslag af was kon ik mij weer uitleven met de kleurstoffen, het blijft gewoon leuk!

Je wordt toch spontaan vrolijk van al die kleurtjes
Het scheelde echt enorm dat ik hem al een keer eerder gemaakt had, daardoor wist ik precies welke hoeveelheden ik nodig was en oventijd, dus eigenlijk gingen de zes lagen nog best vlot! Ik besloot hem zondagochtend af te werken omdat de botercrème anders nog wel eens ranzig zou kunnen worden. Dus zondagochtend half 10 ging de wekker en had ik een lekkere ochtendgymnastiek met botercrème maken en het versieren van de taart. Ik word er steeds handiger in met dat afwerken met botercrème, al is er nog steeds ruimte voor verbetering. Om half 1 werd de taart opgehaald door de vriendin en was het afwachten wat ze ervan vonden. De volgende dag kreeg ik te horen dat die in de smaak gevallen was en dat iedereen mij complimenteerde met de taart. Nou, dat is nog eens mooi om te horen toch!



Morgen komen er twee vriendinnen uit, het uitgelezen moment om weer eens iets te bakken. (Ik bak echt veel te weinig op het moment, volgende week gaat daar verandering in komen. Dan ga ik woensdag naar mijn ouders tot zaterdag en dan ben ik toch zeker van plan iedere dag wel iets te bakken. Dus verwacht volgende week regelmatig blogs!) Nu maar eens bedenken wat ik morgen zal gaan maken.